Një mundësi për ndryshim organizativ?

Ndryshimi organizativ është i nevojshëm që kompanitë të mbijetojnë në ekonomitë moderne. Sidoqoftë, ekziston një konsensus i gjerë që rezistenca ndaj ndryshimit të normave dhe zakoneve të punës e bën këtë një detyrë shumë sfiduese. Tani është koha?


Organizatat zakonisht karakterizohen nga një nivel i lartë burokracie dhe për këtë arsye ngurtësi, duke e bërë shumë të vështirë zbatimin e ndryshimit organizativ. Sidoqoftë, pandemia aktuale dhe nevoja për të luftuar përhapjen e virusit ka rezultuar në një ndryshim rrënjësor në mentalitetin e njerëzve në lidhje me mënyrën se si proceset dhe ndërveprimet mund të ndodhin brenda organizatave. Ndërsa punëtorët e jakëve të bardhë janë detyruar të punojnë në distancë, ata kanë kuptuar se mund të kryejnë shumë nga detyrat e tyre të zyrës me sukses – dhe në disa raste më shpejt – nga shtëpia. Prandaj, dobia e praktikave organizative ekzistuese është hedhur në dyshim.

Në përvojën time, për shembull, akademikët u është dashur të modifikojnë praktikat e tyre dhe të kryejnë të gjithë mësimet dhe mbikëqyrjen e tyre në internet. Universitetet kanë arritur të përvetësojnë këtë qasje, duke krijuar një shembull shumë të bukur të përgjigjes së suksesshme organizative ndaj një krize.

DETYRAT PER TE RIDISKUTUAR
Në shumë sektorë të tjerë, pasi takimet personale më parë të detyrueshme ose udhëtimet e biznesit janë bërë të pamundura, njerëzit kanë kuptuar se disa nga këto aktivitete nuk mund të jenë të nevojshme. Tani që pjesa më e madhe e detyrave burokratike nuk mund të kryhen më, njerëzit po rishikojnë vlerën e këtyre detyrave për organizatat e tyre.

Ky realizim paraqet një mundësi unike për ndryshime organizative. Kompanitë mund të përfitojnë nga kjo situatë e re për të zbatuar politika të reja, ndërsa përballen me rezistencë më të ulët nga punonjësit. Për të rregulluar me sukses praktikat aktuale të bllokimit, ato gjithashtu mund të eliminojnë një pjesë të burokracisë së tyre, duke minimizuar kështu humbjet e tyre të pashmangshme të produktivitetit.

NJE PROCES I VAZHDUESHEM
Kriza e pandemisë pritet të zgjasë për disa muaj, pasi një vaksinë nuk pritet deri në fund të këtij viti kalendarik. Kjo do të ketë një ndikim të madh në performancën e biznesit. Kompanitë duhet të përshtaten me situatën aktuale dhe të mësojnë të veprojnë si kjo për një periudhë të konsiderueshme kohe.

Ndryshimi organizativ është më i domosdoshëm se kurrë. Miratimi i suksesshëm i qasjeve të reja të lidhura me regjimin e ri të punës mund të nënkuptojë ndryshimin midis mbijetesës dhe zhdukjes gjatë recesionit të ardhshëm financiar global.

Related Articles

Responses

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *