Tregtia elektronike dhe timoni i konsumimit

Ndikimi ekonomik i krizës koronavirus është pa precedent në 100 vitet e fundit. Situata me të cilën po përballemi është po aq e panjohur sa është e paqëndrueshme. Sidoqoftë, mund të presim që kjo krizë të ndryshojë zakonet e sjelljes së njerëzve dhe kompanive njësoj, për shembull në lidhje me telekomutimin, mësimin në internet dhe tregtinë elektronike.


Ekonomia dixhitale mund të jetë zona e pozicionuar më së miri për të dalë më e fortë nga kjo krizë, me ndryshimin e makinës në tregtinë elektronike në modelet tradicionale të konsumit. Gjatë javëve të para të shpërthimit, kemi parë një rritje eksponenciale të kërkesës për produkte të konsumit – veçanërisht ushqim dhe pije – si dhe sjellje të ndryshme të tjera iracionale tipike për urgjencat kombëtare, siç është grumbullimi i produkteve thelbësore.

Eshtë gjithashtu e qartë se bllokimi i krijuar për të zbutur krizën shëndetësore do të nxisë blerjen në internet si një alternative për dyqanet me tulla dhe llaç. Amazon dhe shërbime të tjera të ofrimit, si dhe operacionet në internet të shitësve më të mëdhenj në botë (Target, Walmart, El Corte Inglés, Mercadona, Carrefour), po përpiqen të përmbushin rritjen e tepruar të kërkesës dixhitale. Ndërsa njerëzit pranojnë idenë e shmangies së turmave për të parandaluar përhapjen e virusit, tregtia elektronike është shfaqur si një alternative efikase.

Modele të reja të KONSUMIT

Në një fazë të dytë, të cilën kemi të ngjarë të hyjmë në muajt e ardhshëm, konsumi në internet do të ndikohet nga ndikimi radikal i rënies së kërkesës në të gjithë ekonominë. Bllokimi do të minimizojë blerjet e gjithçkaje përveç mallrave thelbësorë dhe shkatërrimi i vendeve të punës do të kufizojë fuqinë blerëse.

Mundësia e përhapjes së virusit në të gjithë zinxhirin logjistik mund të jetë një faktor tjetër kufizues. Presioni ndaj Amazon për të mbyllur aktivitetin e tij për shkak të frikës së infektimit në depot e tij, për shembull, bëri që kompania të ndalojë dërgesat e tregtisë elektronike të të gjitha, por produkteve më thelbësore, duke penguar operacionet dixhitale në çdo sektor tjetër.
Në planin afatmesëm, pasiguria në lidhje me kohëzgjatjen dhe madhësinë e krizës së shpalosjes e bën të vështirë hartimin e çdo lloj parashikimi. Sidoqoftë, duket e qartë se kjo mund të mos jetë kriza e fundit shëndetësore, kështu që sjellje të caktuara ndoshta janë këtu për të qëndruar.

Related Articles

Responses

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *