Dixhitalizimi i Arsimit – Mësimi Online

Dixhitalizimi i shkollave po fillon implementimin e platformës për mësim online
Meqenëse pandemia COVID-19 që ka goditur botën ka bërë që shkollat të mbyllen edhe në Kosovë, Ministria e Arsimit ka nisur të bëjë dixhitalizimin e shkollave.

Siç duket transformimi dhe digjitalizimi i të gjithë sistemit arsimor do të jetë domosdoshmëri e pa evitueshme. Sipas situatës aktuale, ne të gjithë jemi dëshmitarë sa i përket pamundësisë që nxënësit të vijojne proceset e rregullta mësimore në klasë.

As COVID-19 soars in many communities, schools attempt to find ways through  the crisis | Science | AAAS

Tani teknologjia nuk njeh kufij. Kjo është faza e zhvillimit radikal ku teknologjia po merr përsipër çdo vend dhe cep. Telefonat inteligjentë, laptopët dhe tabletët nuk janë më fjalë të panjohura. Gjatë kësaj faze sistemi arsimor po evoluon për hir të përmirësimit, pasi studentët e këtij brezi nuk kanë lindur të kufizohen nga kufijtë e të mësuarit të thjeshtë; kurioziteti i tyre është i gjerë dhe nuk mund të trajtohet me sisteme arsimore që ishin krijuar më herët. Nëse do të vazhdonim t’u mësonim fëmijëve tanë siç i mësuam dje, do t’i privonim nga e nesërmja e tyre.
Sistemi ynë i vjetër arsimor nuk ka aftësinë për të patur një shans në tutje. Pra, ne jemi të detyruar të përdorim dixhitalizimin në sistemin tonë arsimor.


“Dixhitalizimi është integrimi i teknologjive dixhitale në jetën e përditshme nga dixhitalizimi i gjithçkaje që mund të dixhitalizohet.”

Po! Dixhitalizimi është termi trend, duke përshkruar shekullin 21 në mënyrën më precize të mundshme. Ne jemi në epokën ku idetë e pashembullta po shpalosen në industrinë tonë të arsimit dhe krijojnë avancim që nuk mund të përputhet duke ngecur në drejtim të teknologjisë.

Faza e re e të mësuarit ka filluar dhe përfshin teknika të ndryshme të avancuara si:

Kurse online
Dëshironi të mësoni një lëndë ose ndoshta të trajnoheni në ndonjë kurs specifik, por nuk keni kohë për të përshkuar distancën? Kurset online zhvillohen nga mësimdhënës të cilët kanë aftësi në fushën e tyre specifike dhe mund t’ju japin përvojën e të mësuarit në kohë reale duke hartuar kursin e tyre online.
Provimet online
Dixhitalizimi i dha vendin provimit/testimit online, duke e bërë procesin e provimit të përshtatshëm për mësuesit dhe nxënësit.
Tekste dixhitale
Gjithashtu të përhapura me emra të tjerë si librat elektronikë dhe e-tekstet, tekstet dixhitale sigurojnë një ndërfaqe ndërvepruese në të cilën nxënësit kanë qasje në përmbajtje multimediale siç janë video, prezantime interaktive dhe hiperlidhje.
Animacion
Kjo është një qasje joshëse në të cilën nxënësit mësojnë në një mënyrë më të mirë. Duke ofruar një paraqitje vizuale të temës, nxënësit e kuptojnë konceptin në një mënyrë më të kuptueshme. Edhe temat më të vështira mund të paraqiten në një mënyrë të thjeshtuar me ndihmën e animacionit.
Akumulimi i studentëve në të njëjtën platformë
Me nxënësit që vijnë nga rajone të ndryshme, shkollat ​​dhe kolegjet po gjejnë mënyra për të zhvilluar një zgjidhje të integruar për të përmbushur nevojat arsimore të të gjithë nxënësve. Duke konvertuar të gjithë sistemin arsimor në dixhitalizim, përdorimi i teknikave të ndryshme si kurse online, provime online, libra dixhitalë, kuize dhe shënime elektronike po përmirësojnë cilësinë e arsimit për studentët.

Të gjitha këto benefite dhe shumë përfitime tjera i ofron platforma më e kompletuar për mësimin online e cila mund të përdoret edhe në klasë edhe në shtëpi e nga cili vend të dëshironi edukim.org.

edukim.org ju ofron funksionalitetin e grupeve që ju lejon të imitoni një mjedis në klasë me kurse të integruara, forume diskutimi dhe integrim të takimeve online Zoom.

Lidhja e nxënësve me mësimdhënësit e tyre

Platforma edukim.org mundëson mësimdhënësve që të lidhen me nxënësit e tyre si dhe nxënësit në mes vete dhe të komunikojnë për të gjitha qështjet mësimore, të shpërndajnë dokumente, fotografi me njëri-tjetrin..
Këtë mund ta bëjnë në shumë mënyra: takime online Zoom, Forume diskutimi, Njoftime me email, Live chat.

Krijoni Detyra dhe Teste brenda njësive mësimore si dhe në fund të secilës njësi. Poashtu krijoni testet përfundimtare dhe notoni nxënësit tuaj

Dixhitalizimi i arsimit – Si platformat online po ndryshojnë të mësuarit

Dixhitalizimi pa dyshim që ka ndryshuar sistemin tonë arsimor, por nuk mund të themi se ai ka zvogëluar vlerën e të mësuarit në klasën tonë të vjetër. As ne nuk duam që diçka kaq e paçmuar të shndërrohet në pluhur. Pjesa më e mirë për dixhitalizimin e arsimit në shekullin 21 është se ajo është e kombinuar me aspektet e të dyjave; metodat e të mësuarit në klasë dhe të mësuarit online. Të ecurit dorë për dore të dy veprojnë si një sistem mbështetës për njëri-tjetrin, i cili u jep një fortesë nxënësve tanë modernë. Dixhitalizimi në arsim gjithashtu ka provuar të jetë metoda e duhur për kursimin e burimeve. Platformat online të provimit kanë kufizuar përdorimin e pavlerë të letrës, duke kufizuar drejtpërdrejt prerjen e pemëve. Në këtë mënyrë dixhitalizimi i industrisë së arsimit në shekullin 21 dëshmon se është një përfitim për shoqërinë tonë.

Një sistem i mësimit online është përsëri një mjet shumë mbresëlënës, ku një kandidat mund të fitojë njohuri duke u ulur në shtëpi gjatë fundjavave. Ata mund të ndjekin kursin e tyre të preferuar sipas orarit dhe orarit të përshtatshëm, megjithatë cilësia e arsimit mbetet standard me teknikat interaktive dhe aktive të të mësuarit.

E njëjta gjë vlen për kurset pas-diplomimit ose disa lëndë të lidhura me teknologjinë konvencionale. Një punonjës mund të punojë dhe gjithashtu të azhurnojë akademikët e tij ose të saj ose mund të përfundojë ëndrrën e një masteri pa prishur karrierën e tij profesionale.

Dixhitalizimi në të mësuar jo vetëm që e bën të mësuarit të lehtë por edhe e bën atë më interaktiv, tërheqës dhe emocionues. Është vërtetuar se të mësuarit e online ka dhënë produktivitet të madh.

Pra, në fund të fundit dixhitalizimi në të mësuar ka ndryshuar mënyrën tonë të të mësuarit, mësimdhënies dhe mbledhjes së njohurive. Ekziston edhe një anë tjetër e kësaj; duhet të jemi më të kujdesshëm gjatë zgjedhjes së rrugës së duhur të edukimit. Kur burimet e njohurive ishin të kufizuara, ne merrnim informacione standarde dhe të provuara nga ekspertiza e çështjeve lëndore.

Por sot, ne jemi duke u mbingarkuar me informacione nga burime të ndryshme si motorë kërkimi në internet, video, platforma të mediave sociale, artikuj, bloge dhe forume etj. Ndonjëherë ne marrim informacione kontradiktore që mund të çojnë në konfuzion. Pra, ndërsa jetojmë në epokën e teknologjisë, në vend të mbledhësit të informacionit, ne duhet të jemi kurator të informacionit.

Platforma më e mirë e mësimit online për arsimin është edukim.org

Platformë për dixhitalizim të shkollave e cila ofronë një mënyrë të thjeshtë për nxënësit për të hyrë dhe përdorur materiale të kursit përmes internetit, duke e bërë të thjeshtë për mësuesit dhe trajnerët për të menaxhuar kursin.

Jo vetëm që kjo mund të jetë më e lehtë për tu menaxhuar për mësimdhënësit, por për arsimtarët do të thotë gjithashtu të jesh në gjendje të arrish njerëz nga një distancë.
Kjo nuk do të thotë që mjetet tradicionale të arsimit po vdesin, por institucionet akademike dhe bizneset kanë identifikuar që ne mund të arrijmë shumë më tepër duke përdorur teknologjinë tonë.

Fakti është, shumica prej nesh kanë telefona inteligjentë dhe pajisje të tjera të lidhura me internetin, tashmë edukim.org ka aplikacionin që synonë ta bëjë më të lehtë dhe më të shpejtë mësimin.

Nuk duhet shumë kohë për të zbuluar një fakt, ose për të zhvilluar një aftësi specifike. Duke pasur këtë në mendje, mënyra se si organizatat dhe edukatorët e trajnimit krijojnë kurse po ndryshon në mënyrë dramatike. Në këtë artikull, ne po shohim mjetet më të mira për të shkruar e-mësimin (mësimin online) në dispozicion tani.

Platforma edukim.org:

Krijoni Lenden/Kursin
-Zhvilloni njësit mësimore
-Detyra
-Teste/Kuize
-Notim (ditari i notave)
-Certifikatë
-Forume, Diskutime
-Njoftime,
-Klasa/Grupe
-Takime online

……..

Te gjitha video-udhëzimet rreth platformës edukim.org mund të i gjeni në faqen Ndihme apo në channel-in tonë në youtube

Vlenë të përmendet se platforma për dixhitalizimin e shkollave është krijuar nga BEINT e cila ka arritur marrvëshje të shumta me gjigantë të teknlogjisë si: IThink(UPC) ProctorTrack Rogo NEO

BEINT duke arritur partneritet me këta gjigandë të teknologjisë do të korrë suksese edhe më të madh në krijimin e platformave të mësimit online.

Keni pyetje?

Nëse po, na kontaktoni në email info@edukim.org.

Ne jemi këtu për t’ju ndihmuar të keni sukses!

Related Articles

Responses

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *