Në Progres
Mësim 1 nga 0
Në Progres

Bazat e HTML

Adem 31 Mars, 2023

Evokim: Stuhi mendimesh 5min
A keni ndegju per gjuhen HTML!?

Realizim: Zhvillimi i njesis.

HTML eshte nje gjuhe kompjuteri e shpikur per te mundesuar krijimin e websajteve. Keto websajte me pas mund te shikohen nga cdokush qe ka nje linje interneti. Eshte jashtezakonisht e lehte per tu mesuar dhe mjaft e fuqishme ne ate cfare ju lejon te krijoni. Cdo dite po zgjerohet dhe po avancon per te plotesuar te gjitha nevojat e perdoruesit. Definicioni HTML vjen nga HyperText Markup Language.

 • HyperText perfaqeson menyren sesi levizim ne web duke klikuar mbi tekste speciale te quajtur hyperlinks te cilet na dergojne ne faqe te tjera.
 • Markup perfaqeson ate cfare etiketat e HTML bejne mbi tekstin ne brendesi te tyre. Ata e shenjojne ate si nje tip i caktuar teksti.
 • HTML perfaqeson nje gjuhe perderisa ajo ka fjale kod dhe sintaks si cdo gjuhe tjeter.

Te gjitha dokumentet HTML duhet te fillojne me nje deklarim <!DOCTYPE html>. Dokumenti vete nis me nje etikete <html> dhe mbaron me nje etiket mbyllese </html>. Pjesa e dukshme e dokumenteve HTML gjendet ndermjet <body> and </body>.

Shembull:

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1>Titulli im i pare</h1>           Titulli im i pare
<p>Paragrafi im i pare.</p>          Paragrafi im i pare.


</body>
</html>

Pastaj nxenesit e hapin editorin https://www.w3schools.com/ dhe e shkruajn kodet qe i kam shfaq ne projektor.

Titujt ne HTML percaktohet nga etiketat <h1> deri ne <h6>, ku <h1> perfaqeson titullin me te rendesishem (dhe me te madh) , ndersa <h6> perfaqeson titullin me pak te rendesishem (me te vogel).

<h1>Ky eshte titull h1</h1>
<h2>Ky eshte titull h2</h2>
<h3>Ky eshte titull h3</h3>

Paragrafet shkruhen ndermjet etiketave <p>

<p>Ky eshte nje paragraf.</p>


Linqet ne HTML percaktohen nga etiketat <a href >:

<a href="http://www.facebook.com">Link per tek faqja e facebook</a>

Ne linkun me lart veshtrojme nje atribut href i cili percakton destinacionin e linkut. Nese ne do te klikojme mbi nje link te tille, ai do te na hape ne brouser faqen e facebook.

Imazhet ne HTML perfaqesohen nga etiketa <img>. Duhet te percaktojme ne atributin src pathin relativ te imazhit, ndersa atributi alt eshte nje atribut opsional qe perfaqeson nje titull te imazhit nqs. imazhi nuk gjendet.

<img src="filename.jpg" alt="Titull i Imazhit">

DetyraTë shkruhet programi në HTML si më poshtë në editorin https://www.w3schools.com/html/default.asp
Dhe te dergohet si foto Kodi i saj.

My First Heading

My first paragraph.

This is heading 1

This is heading 2

This is heading 3

This is heading 4

This is heading 5
This is heading 6